De Beste Harde Schijven

Alles wat je moet weten over harde schijf formaten

Geplaatst door 19-11-2022 09:51 door Rianne Wesselink

Harde schijven zijn essentiële onderdelen van elk computersysteem en dienen vaak als primaire gegevensopslag voor veel apparaten. Naarmate de technologie zich ontwikkelt, zijn er verschillende formaten ontwikkeld voor harde schijven, wat betekent dat het type formaat dat je moet gebruiken afhangt van het type apparaat dat je gebruikt.

Voordat je de verschillende formaten voor harde schijven gaat bekijken, moet je de basis van elk type kennen. Er zijn twee primaire typen harde schijven: fysieke en logische. Fysieke schijven zijn de feitelijke fysieke structuren waar gegevens op de harde schijf worden opgeslagen. Logische schijven zijn de partities die gemaakt zijn voor de opslag van gegevens.

Een van de meest gebruikte formaten voor fysieke harde schijven is het Advanced Format (AF). AF wordt algemeen gebruikt in zowel desktop- als laptopcomputers en heeft meestal een snelheid tot 6,0 Gb/s. De interne gegevenssectoren zijn 512 bytes groot en het ondersteunt tot 8 partities.

Het volgende type fysieke schijf is de Hard File Layout (HFL), begin jaren 2000 ontwikkeld door Hitachi. Dit formaat wordt veel gebruikt in mobiele apparaten en heeft een snelheid tot 6,0 Gb/s. Hij kan tot 4 partities opslaan, waarbij elke partitie meestal beperkt is tot 1 TB.

De laatste fysieke schijf die je moet kennen is de Solid State Drive (SSD). Dit is een soort harde schijf die gemaakt is van flash geheugen chips. Hij is ongelooflijk snel en wordt meestal gebruikt in toepassingen waar prestaties essentieel zijn. De gegevenssnelheid kan oplopen tot 500 Mb/s, terwijl de interne gegevenssectoren 128 bytes kunnen bereiken.

Aan de logische kant is er het Universal Disk Format (UDF), dat in 1995 werd ontwikkeld door de Optical Storage Technology Association. UDF is een open systeemonafhankelijk formaat en wordt door de meeste besturingssystemen ondersteund. Het kan tot 4 partities opslaan, waarbij elke partitie tot 2 TB kan bereiken. Bovendien kan het gebruik maken van compressie voor een betere opslagruimte.

Tenslotte heb je het Logical File System (LFS), dat lijkt op UDF maar meestal gebruikt wordt in Linux systemen. Dit kan gebruikt worden met zowel fysieke als logische schijven en kan tot 10 partities opslaan. Het biedt ook betere beveiliging, omdat aan elke partitie een unieke coderingssleutel wordt toegekend voor betere bescherming tegen gegevensverlies.

Kortom, het begrijpen en kennen van de verschillende harde schijf formaten is belangrijk voor iedereen die zijn computersysteem wil upgraden of verbeteren. Afhankelijk van het type apparaat dat je gebruikt, zijn er verschillende formaten beschikbaar en inzicht in de verschillen tussen elk type kan helpen om je systeem zo efficiënt mogelijk te laten werken.