De Beste Harde Schijven

Hoe je de levensduur van je harde schijf kunt verlengen

Geplaatst door 14-12-2021 13:39 door Rianne Wesselink

Het is essentieel om je harde schijf goed te verzorgen als je de levensduur wilt verlengen. Of je nu een harde schijf (HDD) of een solid-state drive (SSD) hebt, de regels voor het verlengen van de levensduur blijven hetzelfde. Hier zijn enkele eenvoudige stappen om de levensduur van je schijf te maximaliseren.

Temperatuur: Hitte is de vijand van je schijf. Als je computer te heet wordt, kan dit ertoe leiden dat de schijf defect raakt. Om dit te voorkomen moet je je computer in een koele, goed geventileerde ruimte zetten en controleren of de ventilatoren goed draaien. Maak je schijf schoon: Een van de belangrijkste oorzaken van een defecte harde schijf is schijffragmentatie. Fragmentatie treedt op wanneer je schijf vol staat met bestanden en het systeem moeite heeft ze te vinden. Om dit probleem te voorkomen moet je regelmatig je schijf opschonen door nutteloze bestanden te verwijderen en de belangrijke te ordenen.

Vermijd ongeautoriseerde apps: Je moet alleen geautoriseerde software op je schijf draaien om mogelijke schade te voorkomen. Ongeautoriseerde apps kunnen kwaadaardige code bevatten die je harde schijf kan beschadigen of erger nog, onherstelbaar beschadigen.

Run Systeemcontroles: Voer regelmatig systeemcontroles uit om er zeker van te zijn dat al je onderdelen in je computer, inclusief de schijf, goed functioneren. Dit helpt ook om potentiële problemen met je schijf op te sporen voordat ze grotere problemen veroorzaken.

Update Firmware: Firmware updates helpen om de prestaties van je harde schijf te optimaliseren, en helpen om hem te beschermen tegen corruptie door virussen en andere kwaadaardige software. Het is belangrijk om de firmware van je schijf up-to-date te houden. Maak een back-up van je bestanden: Een back-up maken van de gegevens op je harde schijf is een van de beste manieren om gegevensverlies te voorkomen. Stel een automatisch back-upsysteem in of maak regelmatig handmatig een back-up van je gegevens om potentieel gegevensverlies te minimaliseren als de schijf uitvalt.

Door deze basisregels te volgen, kun je de levensduur van je harde schijf verlengen en je gegevens beschermen.