De Beste Harde Schijven

Wat je moet weten voor je een harde schijf koopt

Geplaatst door 02-04-2022 10:27 door Rianne Wesselink

Weinig opslagruimte? Klaar om de harde schijf van je computer te upgraden? Je bent niet de enige. Nu gegevens, programma's en mediabestanden steeds groter worden, moet je ervoor zorgen dat je harde schijf dat allemaal aankan. Dit is wat je moet weten voordat je investeert in een nieuwe harde schijf.

Weten welk type schijf je nodig hebt is van groot belang. Harde schijven zijn er meestal in drie soorten: solid-state, hybride of magnetisch. Solid-state schijven bestaan volledig uit flash geheugen en bieden ongelooflijk hoge lees/schrijfsnelheden. Hybride schijven daarentegen zijn een hybride van standaard magnetische schijven met een kleinere cache van flash geheugen, waardoor zowel snelheid als opslagruimte wordt toegevoegd. Magnetische schijven zijn het meest gangbare type, dat je in de meeste computers en andere apparaten vindt.

Vervolgens moet je beslissen over de capaciteit. Capaciteit wordt gemeten in gigabytes, waarbij de basisgrootte meestal begint bij 500 GB en eindigt bij 16 TB, afhankelijk van het opslagtype. De grootte die je nodig hebt hangt helemaal af van het soort gegevens dat je wilt opslaan.

Je zult ook de interface moeten overwegen. Alle harde schijven hebben een dataverbinding of interface die de schijf vertelt wat hij moet doen en helpt bij de gegevensoverdracht. Gangbare interfaces zijn USB 3.0, eSATA en IEEE 1394b.

Tenslotte moet je rekening houden met de snelheid. Snelheid wordt gemeten aan de hand van de snelheid waarmee de schijf gegevens kan vinden en overbrengen, waarbij de meest gebruikelijke snelheid wordt gemeten in omwentelingen per minuut, ook wel RPM genoemd. Hogere RPM's staan gelijk aan hogere overdrachtssnelheden.

Wanneer je een harde schijf gaat kopen, neem dan de tijd om je onderzoek te doen. Kies de schijf op basis van je specifieke behoeften en houd rekening met type, capaciteit, interface en snelheid. Als je dat doet, weet je zeker dat je harde schijf al je gegevens aankan.